Örnek 1: Tam sayılar kümesinin içinde hangisi yoktur?

a)  doğal sayılar

b)  rasyonel sayılar

c)  sayma sayıları

d) 0

Çözüm:  Pozitif tam sayılar, negatif tam sayılar ve sıfır tam sayılar kümesini oluşturur. Rasyonel sayılar kümesi Q, tam sayılar kümesi Z’yi kapsar. Yani . Bu nedenle cevap b şıkkıdır.

aaaaaa

Örnek 2:  Zıt işaretli iki tam sayı toplandığında sonuçtaki sayının işareti yazılırken neye bakılır?

a) birinci sayının işaretine bakılır

b) ikinci sayının işaretine bakılır

c) küçük sayının işaretine bakılır

d) büyük sayının işaretine bakılır

Çözüm: Büyük sayının işaretine bakıldığından dolayı cevap d şıkkıdır.

aaaaaaaaaa

Örnek 3: – 8 + 7 – 15 + 11 – 2 = ? işleminin sonucu kaçtır?

a) -7                                          b) 7                                         c) 39                                                 d) -2

Çözüm: - 8 – 15 – 2 + 7 + 11 = – 25 + 18 = – 7         Cevap a şıkkıdır.

aaaaaaaaaaaa

Örnek 4: ( 4 -11 ) x 8 = ? işleminin sonucu kaçtır?

a) 56                                         b) -56                                     c) 120                                               d) -120

Çözüm: ( – 7 ) x 8 = – 56      Cevap b şıkkıdır.

aaaaaaaaaaaaaaa

Örnek 5: ( -21 -14 ) x (-15+15) = ? işleminin sonucu kaçtır?

a) -35                                       b) 35                                       c) 0                                                    d) 99

Çözüm: ( – 35 ) x ( 0 ) = 0                 Cevap c şıkkıdır.

aaaaaaaaaaaa

Örnek 6:  3 x 5 : 5 = ?  işleminin sonucu kaçtır?

a) 15                                         b) 5                                         c) 3                                                     d) 1

Çözüm: 15 : 5 = 3                 Cevap c şıkkıdır.

aaaaaaaaaaaa

Örnek 7: (-6 ) x (-5) x (+8) x (-1) = ? işleminin sonucu kaçtır?

a) -240                                    b) 270                                   c) -270                                             d) 240

Çözüm:  ( – 6 x – 5 ) x ( + 8 x – 1 ) = ( + 30 ) x ( – 8 ) = ( + 30 x – 8 ) = – 240       Cevap a şıkkıdır.

aaaaaaaaaaaa

Örnek 8: ( -64 ) : ( +16 ) – ( -5 ) x ( +2 ) = ? işleminin sonucu kaçtır?

a) -10                                       b) 6                                         c) 10                                                  d) -6

Çözüm: ( – 64 : + 16 ) – ( – 5 x + 2 ) = ( – 4 ) – ( – 10 ) = – 4 + 10 = + 6          Cevap b şıkkıdır.

aaaaaaaaa

Örnek 9: 10 – 15 : 5 + ( 24 x 4 ) : ( – 8 ) = ? işleminin sonucu kaçtır?

a) 5                                           b) -13                                     c) 12                                                   d) -5

Çözüm: 10 – ( 15 : 5 ) + 96 : ( – 8 ) = 10 – 3 + ( 96 : – 8 ) = 7 + ( – 12 ) = – 5        Cevap d şıkkıdır.a

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Örnek 10: [ ( - 7 ) - ( - 13 ) + 2 ] : [ 5 - ( + 6 ) - ( - 3 ) ] = ? işleminin sonucu kaçtır?

a) -4                                         b) 2                                         c) 4                                                      d) -2

Çözüm:  [ - 7 + 13 + 2 ] : [ 5 – 6 + 3 ] = [ + 8 ] : [ + 2 ] = + 4         Cevap c şıkkıdır.

One response »

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s